Beheimen unnd Irer lleb nit vokjogen; oder abgetragenn werden unnd fie bey irn unnd unnſern lieben brudern hie auſen ir weſen hat Sunder alles vertzihen getrewlich unnd on geverd. Actum Nuremberg am abennt Johanns Baptiſte 1491.
IXXXNX 1491. Inventarium des Schloſſes Zoſſen.
Ditz nachgeſchribenn iſt durch Jorgenn quaſten zur Zoſſenn gelaſenn und furder doctor Johanns Staufmel gelaſen und uberantwort, als er das ampt Zoſſenn eyngenomen, Actum am Donrſtag nach Martini 1491. pe}
Vir tarraß buchſſenn, Sechß und dreyſſig hackenn buchſſen darunder eyn und zwainzig eiſern
Vir hand buchſſenn und ein cleine kurtze eyſernn buchſſenn auf clelnen redernn
Vir veſlin mit pulver, darunder ein groß veſlen
Dritthalb ſchock fewrpfeil, Item ein veſlin mit eyſern gloten
Item ein kumen dar Innen etwevil glot zun buchſſen
Sechs thunen oder etlich mit pfeil und ſcheften
Acht Armbruſt, Ein leire, Zwu brechſtangenn
Zwen Zentner Syben pfund bley, anderhalb ſchok eyſern ſteb, brey eiſere keyl, vir hawn, funf bikl zur erden
Zwe thunen ſwebel, vir pfund Salpeter, Zwen Zewg da man Armbroſt anſpannet
Ein alte groſe ſege, ein newe groſe ſege)
Getreide:
Funf Wiſpel funf ſcheffl roggen auf dem bunen
drei und dreiſſig ſcheffl gerſten auf dem bunen.
vir Wiſpel zwen ſcheffl habern uff dem bunen
dreiſſig ſcheffel ſaltz— achthalben ſcheffel Erbis
dreyzehn ſcheffel ongeſtoſſen Hirſchnn
Acht ſeiten ſpecks, Funf ſchok licht;
anderhalben ſtein dalk, drey virtlichin butter
Syben ſcheffl hanfkorner, drithalb ſcheffel leyn
virzig ſtein hanf, drey ſtein flachs
Inn der kuchin: drey groſe Ere top, Zwen clein Ern topf virzehn keſſel gut und boß darunder zwen gros keſſel Eyn brawpfannen, eyn morſer mit einer kewln Vir bottich, Zehn halbe fudrige vaß Dreyſſig hamel an durrem fleiſch Eyn durſlag, eyn bratſpies, zwey brandeyſen eyn pfannen, Sechß zynen ſchußeln gut Ein kuchn beyhl, eyn acks, eyn ſchab, eyn lenkhaken Im keler: drey virtel birs, zwu ochſſen hewt, virzig hamelfel, virzehn pfund pfeffer